Laurium Woerden

Woerden heette in de Romeinse tijd Laurium. Althans, op de Peutingerkaart staat een plaats met die naam en er is ook een Romeins castellum gevonden. In Woerden gebeurt veel om de Romeinse geschiedenis weer tot leven te wekken.

Zo varen er twee Romeinse schepen rond, waarop u kunt meevaren, het castellum is in de binnenstad zichtbaar gemaakt door een band van leisteen, de parkeergarage (die de Woerdenaren trots hun Drive-In-Museum noemen), is gratis toegankelijk om Romeinse vondsten te bewonderen en op de tweede etage van het Stadsmuseum (Kerkplein 6) zijn tal van Romeinse vondsten te aanschouwen.

Woerden 7 opgraving

In Woerden zijn 7 Romeinse schepen gevonden. Van de Woerden 7 ligt een deel in een vitrine in de parkeergarage. Onder de bibliotheek aan de Meulmansweg 27, ligt  nog een deel van het Romeinse schip de Woerden 1. Bij de ingang van de bibliotheek is een QR-code op het raam geplakt. Als u die scant, komt u meer te weten over de opgraving en het schip.

En er zijn diverse wandel-, fiets- en vaartochten uitgezet, die vrijwel allemaal in de binnenstad beginnen.

U kunt die routes downloaden op uw smartphone. Hier kunt u een bestandje downloaden met de instructie hoe dat moet.

Zorg dat u de app izi.TRAVEL gids geinstalleerd hebt op uw smartphone. Open de app, zoek op Woerden en u ziet een aantal routes, die u kunt downloaden.

IZI Travel App
Livius

For our English visitors

If you want to read about the history of Woerden (Laurium) in English, you can click on the button below. Jona Lendering (Livius.org) wrote a short history of the Roman period of Woerden.

History of Laurium

Schitterend Romeins

Romeinse Helm Woerden

De Romeinse afdeling van het Stadsmuseum is in 2014 vernieuwd met interactieve schermen. Daarnaast is er deze winter tentoosntelling met een ode aan de mooiste Romeinse vondsten van Woerden. De tentoonstelling Schitterend Romeins laat zowel militaire vondsten zien, als persoonlijke en luxe objecten

Contouren Woerdens Castellum

contouren van het castellum Woerden

Na de rennovatie en het veiligstellen van archeologisch vondsten van het Woerdense Kerkplein zijn de contouren van het voormalige fort in het stratenpatroon zichtbaar gemaakt

Beleef Woerden

Woerden hoofdstad van het Groene Hart

Woerden een dag bezoeken? Op BeleefWoerden.com kunt u praktische informatie online vinden om Woerden te bezoeken. Daar vind u ook actuele informatie rondom parkeren en enkele Woerdense arrangementen.

Beleef Woerden

Toeristen Informatiepunt

TIP Woerden

Het TIP is dé toegangspoort tot de stad Woerden en het Groene Hart. U kunt er terecht voor informatie over de stad, de omgeving, bezienswaardigheden en belevenissen. Klik voor openingstijden en contact gegevens.

Toeristen Informatiepunt

Woerden