kasteel duurstede-a-1860c-hofdijk-00203-hp141

Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede werd in de 8e eeuw Dorestad genoemd. Maar er zijn ook prehistorische vondsten gedaan en er wordt een Romeins castellum vermoed, waarvan bij de bouw van een steenfabriek waarschijnlijk restanten zijn gevonden. Dat fort ligt in de gemeente Rijswijk. Er werd gedacht dat het Levefanum (dat op de Peutingerkaart staat) is, maar dit wordt inmiddels in twijfel getrokken. Dat fort lag aan de zuidzijde van de rivier de Rijn. In 1122 is de hoofdstroom van deze brede rivier verlegd door een sluis in de Rijn, waardoor de Lek de grote rivier werd. Daardoor kwam Wijk bij Duurstede aan de noordkant van de brede rivier te liggen. He smalle riviertje aan de oostelijke kant van Wijk bij Duurstede dat naar het noorden stroomt, herinnert nog aan de oorspronkelijke loop van de Limes.

In en in de onmiddellijke omgeving van Wijk bij Duurstede zijn veel Romeinse vondsten gedaan, boerderijen, villa's, delen van de Limes en landerijen. 

 MG 4130 kl vierkant

En er zijn diverse wandel-, fiets- en vaarroutes uitgezet langs de Limes, waaronder een wandeltocht door Wijk bij Duurstede. U kunt die routes downloaden op uw smartphone. Hier kunt u een bestandje downloaden met de instructie hoe dat moet. Zorg dat u de app izi.TRAVEL gids geinstalleerd hebt op uw smartphone. Open de app, zoek op Wijk bij Duurstede en u ziet een of meer routes, die u kunt downloaden.

IZI Travel App
Livius

For our English visitors

If you want to read about the history of Roman Wijk bij Duurstede/Rijswijk in English, you can click on the button below. Jona Lendering (Livius.org) wrote a short history of the Roman period of Wijk bij Duurstede/Rijswijk.

Roman History of Wijk bij Duurstede/Rijswijk

Wijk bij Duurstede