Netverzwaring tufsteen inv 9098 fotoCThunnissen

Leiderdorp

De gemeente Leiderdorp ligt aan de noordkant van de Oude Rijn, dus buiten het Romeinse rijk. De zone langs de rivier werd door de Romeinse schrijver Tacitus de ‘militaire weiden’ genoemd. Volgens hem was het verboden gebied voor de inheemse bevolking. Toch blijkt dat er wel degelijk boerennederzettingen waren in Leiderdorp, onder meer in de polder Achthoven. De bewoners hebben ongetwijfeld ruilhandel gedreven met de soldaten van fort Matilo in het huidige Leiden. Er zijn vondsten gedaan, zoals een Romeins bronzen papkommetje. De grens blijkt minder hermetisch dan gedacht.

Bijzonder is ook de nederzetting Leython, die bewoond werd tussen de 6de en de 10de eeuw. De bewoners hergebruikten allerlei bouwmateriaal uit de ruïnes van fort Matilo, dat aan de overkant van de Rijn lag. Terracotta tegels en tufstenen blokken kregen een nieuwe functie, bijvoorbeeld als havenbeschoeiing of visnetverzwaring.

schaaltje2-uitsn

Langs Leiderdorp loopt een wandelroute die in een groot aantal etappes langs de Limes naar het oosten voert. Deze route kun je ook fietsen.

U kunt die routes downloaden op uw smartphone. Hier kunt u een bestandje downloaden met de instructie hoe dat moet.

Zorg dat u de app izi.TRAVEL gids geinstalleerd hebt op uw smartphone. Open de app, zoek op Leiderdorp en u ziet een aantal routes, die u kunt downloaden.

IZI Travel App

Leiderdorp