houtsnede Ortelius 1562 Brittenburg

Katwijk Valkenburg

De gemeente Katwijk bestaat uit de deelkernen Katwijk en Valkenburg. Op de Romeinse Peutingerkaart komen de namen Lugdunum en Praetorium Agrippinae voor die corresponderen met Katwijk en Valkenburg in de Romeinse tijd.

Het castellum van Valkenburg is een van de oudste forten in Nederland en bovendien internationaal bekend vanwege de opgraving van de best bewaarde soldatenbarakken in Europa.

Op het strand van Katwijk kwamen, vanaf de 15de eeuw, soms na een storm de restanten van een groot gebouw bloot te liggen. Het werd de Brittenburg genoemd. Ortelius maakte in 1581 een fraaie prent van de ruïne. Waarschijnlijk was het geen fort, maar maakte het mogelijk deel uit van een stad, Lugdunum. De Brittenburg is, ondanks archeologisch onderzoek in de laatste jaren nog niet terug gevonden. De kustlijn is in de middeleeuwen landinwaarts opgeschoven. Dus als er nog resten zijn, dan liggen ze inmiddels in de zee.

Het Katwijks Museum besteedt aandacht aan de Romeinse tijd en heeft een kopie van de Peutingerkaart in de collectie, de Romeinse wegenkaart waar ook de Nederlandse Limes op staat. 

Valkenburg Hoefafdruk plaveisel fotoCThunnissen copyright

Het eerste serieuze onderzoek naar Valkenburg werd in 1875 door het Leidse Rijksmuseum van Oudheden uitgevoerd. Daarna werden tussen 1941 en 1953 onder leiding van Albert van Giffen uitgebreide opgravingen in Valkenburg uitgevoerd, waarbij een grote hoeveelheid vondsten werd gedaan. Het Romeinse fort Praetorium Agrippinae lag op de plaats van het huidige centrum van Valkenburg. Ook de burgernederzetting (de vicus), een mini-castellum, een grafveld met meer dan 500 graven en mogelijk een badgebouw werden ontdekt.

De omtrekken van de muren van het fort zijn in het plein aangegeven. Van een van de poorten is het gereconstrueerde fundament te zien. Langs de N206 is bij Valkenburg een reconstructie te zien van de Romeinse limes-weg zoals die er in 124/125 uit moet hebben gezien.

Het Torenmuseum Valkenburg toont vondsten van het castellum van Valkenburg.

katwijk-kallas-toren web

In Katwijk begint een wandelroute die in een groot aantal etappes langs de Limes naar het oosten voert. Deze route kun je ook fietsen.

U kunt die routes downloaden op uw smartphone. Hier kunt u een bestandje downloaden met de instructie hoe dat moet.

Zorg dat u de app izi.TRAVEL gids geinstalleerd hebt op uw smartphone. Open de app, zoek op Woerden en u ziet een aantal routes, die u kunt downloaden.

IZI Travel app
Livius

KATWIJK for our English visitors

If you want to read about the history of Roman Katwijk in English, you can click on the button below. Jona Lendering (Livius.org) wrote a short history of the Roman period of Katwijk (Lugdunum).

Roman History of Katwijk
rood A5 1D 0C 165 29 12

Valkenburg

If you want to read about the history of Roman Valkenburg in English, you can click on the button below. Jona Lendering (Livius.org) wrote a short history of the Roman period of Valkenburg (Praetorium Agrippinae).

Roman history of Valkenburg

Katwijk