vo001

Bodegraven

In Bodegraven, tussen de castella van Zwammerdam en Woerden bevond zich in de Romeinse tijd het castellum van Bodegraven. Bij archeologische opgravingen zijn hier namelijk restanten van onder meer een poortgebouw, wachttorens, barakken en een omwalling aangetroffen. Op het eerste gezicht lijkt een legerkamp op deze plek niet nodig. Maar aangezien hier verschillende kreken in de Rijn uitmonden, en één er zelfs tot achter het fort van Zwammerdam doorloopt, achten de Romeinen het blijkbaar toch noodzakelijk soldaten naar dit gebied te sturen. Het fort is vlak voor de Bataafse opstand gebouwd en waarschijnlijk rond het midden van de derde eeuw, net als de meeste andere castella aan de Nederlandse Limes, verlaten. In de zeventiende eeuw wordt ten oosten van Bodegraven opnieuw een verdedigingswerk opgetrokken, fort Wierickerschans. dit maakt deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie.

In 1937 werd in de put van Broekhoven, een zandwinplaats aan de Oude Rijn een ruiterhelm van verguld brons gevonden. Het origineel is te bezichtigen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

In het Streekmuseum Bodegraven-Reeuwijk wordt aandacht besteed aan de Romeinse tijd.

 MG 4164 kl

En er zijn diverse wandel-, fiets- en vaartochten uitgezet, die Bodegraven met omliggende Limes-plaatsen verbinden. U kunt die routes downloaden op uw smartphone. Hier kunt u een bestandje downloaden met de instructie hoe dat moet. Zorg dat u de app izi.TRAVEL gids geinstalleerd hebt op uw smartphone. Open de app, zoek op Bodegraven en u ziet een aantal routes, die u kunt downloaden.

IZI Travel App
Castellum Bodegraven TML

3D reconstructie van het Castellum Bodegraven

De app TimeTravel Bodegraven brengt het fort weer tot leven zodat iedereen kan rondlopen in het Bodegraven van 58 na Chr.

The Missing Link heeft een digitale reconstructie gemaakt van het castellum Bodegraven. Het laat zien hoe de Romeinen een houten fort hebben gebouwd aan de oever van de Rijn. Soldaten bewaken vanaf de houten torens de omgeving. Aan de aanlegsteiger liggen boten en reizigers bewegen zich voort over het water en over de weg langs de rivier. Op drie plekken zijn zogenaamde viewpoints ingericht waar een 360° panorama wordt gegeven. Met een tablet of smartphone kan een bezoeker rondkijken in de Romeinse tijd.Van dezelfde locatie is ook een recent panorama gemaakt zodat een bezoeker kan schakelen tussen heden en verleden. 

Time Travel voor Android
Livius

For our English visitors

If you want to read about the history of Roman Bodegraven in English, you can click on the button below. Jona Lendering (Livius.org) wrote a short history of the Roman period of Bodegraven.

Roman history of Bodegraven

Bodegraven