Gemeenten langs de Limes

10 Hoogveen in Estland_JA de Raad.jpg

26 gemeenten langs de Limes

Op deze pagina vindt u de bezoekersinformatie en bezienswaardigheden in de 26 gemeenten langs de Romeinse Limes. De website groeit de komende periode verderuit. Thans is de informatie uit Woerden en Zuid-Holland zichtbaar gemaakt. Inmiddels zijn we ook actief in de provincies Utrecht en Gelderland.
De Romeinse Limes
Tegenwoordig grotendeels verborgen in de bodem, maar tweeduizend jaar geleden een ondoordringbaar obstakel: de noordgrens van het Romeinse rijk, die in Nederland  van Katwijk aan Zee tot Millingen aan de Rijn liep. De grens volgde de loop van de rivier de Rijn. Langs de Rijn lagen destijds tientallen forten en andere versterkingen, die het huidige Nederland in tweeën deelden.

De Limes-gemeenten in Nederland van west naar oost
Katwijk (met de kernen Katwijk en Valkenburg), Noordwijk, Leidschendam-Voorburg, Oegstgeest, Voorschoten, Leiden, Zoeterwoude, Leiderdorp, Alphen aan den Rijn (met de kernen Koudekerk a/d Rijn, Hazerswoude, Alphen a/d Rijn en Zwammerdam), Bodegraven-Reeuwijk, Woerden, Utrecht (met de kern Leidscherijn), Bunnik, Houten, Wijk bij Duurstede, Buren (met de kern Maurik), Neder-Betuwe, Overbetuwe, Arnhem, Lingewaard, Duiven, Rijnwaarden, Nijmegen, Ubbergen, Groesbeek, Millingen aan de Rijn.