Langs de Limes

Romeins Verleden

In de Romeinse tijd was veel anders dan nu. Maar veel Romeinen leefden toch vrij comfortabel. De laatste jaren zijn we door onderzoek en opgravingen veel meer te weten gekomen over het leven en de leefomgeving van de Romeinen langs de Romeinse Limes. Hier kunt u veel achtergrond informatie terugvinden.

Limesweg in Nederland

home highlight2

Zo’n vier eeuwen lang lag in onze streken de noordgrens van het Romeinse rijk. Deze grens, ook wel limes genoemd, liep van oost naar west en deelt het huidige Nederland precies in tweeën. De grens heeft bijna vier eeuwen bestaan – in de geschiedenis van ons land een absoluut record.

Grenspalen

Grenspaal langs de Limes

De Romeinse Limes is goed zichtbaar door de grenspalen die in 1997 zijn geplaatst langs de Limes. Tussen Woerden en Wijk bij Duurstede zijn in totaal 20 palen geplaatst, langs de vermoedelijke loop van de Limesweg.  Zo staat bijvoorbeeld één grenspaal op het Domplein in Utrecht.

10 Hoogveen in Estland_JA de Raad.jpg

De Romeinse Limes is steeds beter zichtbaar in Nederland. Er zijn steeds veel leuke arrangementen, musea en vindplaatsen die je kan bezoeken. Door te fietsen, wandelen en te varen is de Romeinse Limes goed te beleven.

Een flinke impuls voor de bekendheid van de Romeinse Limes was de voordracht in 2011 voor een plek op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het Romeinse Rijk omvatte op zijn hoogtepunt Engeland, West-, Midden- en Zuid-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Een aantal delen van de Romeinse rijksgrens, ofwel Limes, staat al op de Werelderfgoedlijst. Nederland wil samen met Duitsland een gezamenlijk deel van de Romeinse Limes, de Nedergermaanse Limes, voordragen.